DOPRAVA ZDARMA při nákupu nad 2 500 Kč

Snídaně je základ dně

Haha, překlep hned v nadpisu. To máme z toho, že jsme nesnídali. A tenhle nevydařenej rým je ještě to nejmenší, co to způsobilo. Prostě začít den bez pořádný snídaně je jako vstát blbou nohou – a ještě šlápnout do lejna.

Víš, proč…

termicky-efektJe dobrý do snídaně zařadit bílkoviny?
termicky-efektBy měla mít snídaně zdroj komplexních sacharidů?
alarm-clockSnídani stíhat, i když není čas?

1 Bílkoviny sníží pocit hladu

Stačí, aby tvoje snídaně byla aspoň z 20 % tvořená bílkovinami – hned tě víc zasytí a zaplní.(1) Regulujou totiž tvorbu důležitých hormonů.

Ať už se jedná o všem známý inzulin, nebo třeba ghrelin, GLP-2 a peptidy YY. Přísaháme, že nejde o náhodný seskupení písmen. Ale o hormony, který působí na pocit sytosti. A proteiny jejich hladinu upravujou přesně tak, aby nebyl hlad.

Foto-1-3
termicky-efekt-white

… ale zvedne náladu i výkon

Neví se sice přesně proč, ale studie to potvrzujou. Nejspíš za to může stabilizace cukru v krvi a zvýšení tělesné teploty.(2)

A ještě budeš mít díky bílkovinám jeden důvod k radosti. K jejich trávení spálíš úplně nejvíc energie ze všech makroživin. Takže si můžeš dát větší objem za míň kcal – vlastně tak trochu hubneš už, když je jíš.(3)

Proteinové snídaně to řeší za tebe

V jedný porci máš dostatek bílkovin a na výběr hromadu příchutí. Takže si fakt pochutnáš a navíc nebudeš ztrácet čas složitou přípravou. Stačí zalít a máš hotovo.

 

2 S komplexními sacharidy nebudeš mít hned hlad

Horská dráha může být sranda – ale ne, když na ní nastoupí cukr v tvojí krvi. Jakmile spadne dolů, začnou ti padat oči únavou. Vystřelí nahoru a s nim i tvoje žravost. Komplexní sacharidy ale tuhle divokou jízdu dokážou zkrotit.

Foto-2
inzulin

Co to vůbec je?

Úplně zjednodušeně je to přesně to, proč nebudeš mít dlouho hlad. Trochu odborněji je to řetězec sacharidů (tzv. polysacharidy), který drží pohromadě. Aby je tělo zpracovalo, musí je od sebe nejdřív oddělit – a to trvá. Čím komplexnější, tím delší doba trávení.

Třeba takovou lžičku cukru (monosacharid) strávíš za 20 minut. Zato na stejný množství ovesných vloček (polysacharid) budeš potřebovat až 3 hodiny. Navíc ti nebude lítat cukr v krvi a s ním tvoje chutě.

Jaký polysacharidy si dáš k snídani ty?

Ovesný vločky i pohanka jsou nejen skvělým zdrojem komplexních sacharidů, ale taky vlákniny. A ta je pro správný trávení sakra důležitá. Každý den můžeš mít jinou kaši – podle toho, co do ní zamícháš.

 

3 Pořádnou snídani stihne fakt každej

Nebo by aspoň teda měl. Podle výzkumu totiž její NEPLÁNOVANÉ (což je důležitý) vynechávání může vést k tloustnutí.(4) Kdepak, kafe s cigárem ale jako snídani neberem.

Foto-3
Foto-4

Co se stane, když vynecháš snídani?

Ten 20. budík se záhadně sám zamáčknul. A najednou nestíháš, klasika. Řikáš si, že to bez snídaně dáš a nějak to vyřešíš za pochodu. Jenže ten pochod trvá a ty už nemůžeš.

A tak se vrhneš na párek s kečupem na benzině. Kalorií jako prase, zato nutričně trochu prasárna. Akorát budeš za chvilku znova futrovat, protože tě to pořádně nezasytí. A většinou se to pak s tebou veze celý den.

Tohle stihneš, i když nestíháš

Jestli jdeš pozdě, tak tě ty 2 minuty nevytrhnou. Za tu chvilku si připravíš pořádnou snídani plnou bílkovin a komplexních sacharidů, co tě zasytí. A ještě si na ní smlsneš.

 

Protein není zázračný prášek na hubnutí. Protože nIc takového prostě neexistuje. Ale kvalitní a hlavně dostatečný příjem bílkovin ti může sakra pomoct.

Daniel Sosýn
Jednatel společnosti

Při studiu medicíny jsem zjistil, jak tělo funguje a co potřebuje. Jenže dostat do sebe sportovní výživu bolelo – hlavně teda moje chuťové pohárky. Proto jsem nakonec přestal hledat a začal tvořit. Aby stoprocentně fungovala i chutnala. Jako doktor a sportovec potvrzuju, že zdraví nemusí být utrpení. Naopak bychom si ho měli užívat.

Kam dál?

Metody zpracování proteinu jako základ jeho kvality

Proteinové přípravky jsou zpracovávány různými metodami, které určují i jejich výslednou kvalitu a cenu…

Jak a kdy dávkovat protein? Tajemství je v individualitě každého z nás

Objev, jak správně dávkovat protein v závislosti na tvé individuální potřebě a denním režimu. Poradíme ti, kdy nejlépe využiješ konkrétní druhy proteinu…




Zdroje:

  1. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.053116
  2. https://doi.org/10.4236/HEALTH.2011.36065
  3. https://doi.org/10.1096/fasebj.29.1_supplement.746.5
  4. https://doi.org/10.1080/10408390903467373
  • MUDr. Daniel Sosýn

    Jednatel společnosti

    Dan vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Je nadšencem do bojových sportů a fitness obecně. Sám si zažil ve fitku to trápení, které známe všichni - Trpíš nepoživatelné chutě proteinů jen proto, že do sebe chceš dostat trochu bílkovin. Proto se rozhodl založit Protein & Co. , protože věří, že i na sportovní výživu se člověk může těšit.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.