DOPRAVA ZDARMA s Balíkovnou při nákupu nad 500 Kč.

Chci zhubnout

Jednou z hlavních překážek v hubnutí je málo proteinu v jídle. Když ho tam máš dost, tak je jednodušší dodržet kalorický deficit. A taky má spoustu dalších výhod, kvůli kterým je fajn na jeho příjem nekašlat.

Proč jíst dostatek proteinu?

Protein má rovnou několik vlastností, díky kterým tvou dietu usnadní a pomůže ti.

termicky-efekt Nejvyšší termický efekt
zasysti Vliv na sytost
ochrana-svalu Udržení aktivní hmoty
yoyo1 Pomáhá proti jo-jo efektu

1 Protein má nejvyšší termický efekt

Ze všech makroživin ho tělo nejvíc spálí samo. Jde o veškeré kousání, trávení a rozkládání na potřebné látky. Čím vyšší je termický efekt, tím méně kalorií vlastně přijímáš. Ale zato můžeš víc jíst.

Většinou se uvádí v procentech – jakou část energie z dané živiny tělo aktivně spálí na její zpracování.

termicky-efekt-white

Jak to pak vypadá v reálu?

Termický efekt makroživin 1
Tuky 0-3%
Sacharidy 5-10%
Bílkoviny 20-30%

Co to ale znamená?

Ve dvou lžících cukru najdeme přibližně 100 kcal. Podobně jich má například 100 g kuřecích prsou – což je vesměs čistá bílkovina. Takže jestli na zpracování cukru tělo spotřebuje maximálně 10 % z jejich energetické hodnoty, tak na prsa až 30 %.

Z cukru tak budeš muset spálit 90 kcal, zatímco z prsou jen 70 kcal. A ještě se najíš.

Jak do sebe dostat víc proteinu?

Úplně nejjednodušší je, když ho prostě vypiješ. Skvělým zdrojem bílkovin jsou kvalitní proteinové prášky, které stačí rozmíchat ve vodě. Dali jsme si záležet nejen na složení, ale taky na chuti!

 

2 Sytý hladovému radí jíst víc bílkovin

Nebo tak nějak se to říká, ne? A má pravdu – protein tě totiž dle dostupných studií zasytí nejvíc.(2) Působí na tvůj hormonální systém a dokáže držet inzulin na uzdě.(3) Když je jak na houpačce, honí tě mlsná.

graf-sytosti-white
inzulin

Jak protein působí na inzulin?

Bílkoviny se v těle podílejí na tvorbě vlastního cukru, tzv. glukoneogenezi. A tvoje tělo vůbec není blbé – vyrobí si ho tak akorát. Navíc se inzulin tvoří i jako reakce na volné aminokyseliny v krvi.(4) A přesně na ty se protein rozpadá.

Stabilní množství cukru a aminokyselin v krvi pak vede k čemu? Přesně, ke stabilnímu množství inzulinu. Tím pádem k dlouhodobějšímu pocitu sytosti.

Zaměř se už na snídani

Vysokoproteinová snídaně je podle studií pro pocit sytosti úplně nejdůležitější.(5,6). Díky našim proteinovým kaším si navíc i pochutnáš.

 

3 Ránem to ale jenom začíná

Vysněný množství bílkovin do sebe nenasypeš během snídaně. Musíš na to myslet celý den. A stejně je těžký to během 24 hodin ujíst. Klasická poučka radí, aby se zdroj proteinu objevil v každém jídle. Díky za radu, ale občas se děje život a tohle nefunguje. Takže jak na to?

Chytře suplementuj

Neber cokoliv, ale jen to nejkvalitnější. Protože neni bíllkovina jako bílkovina – a to platí ve všem. Vybírej takovou, která bude nejlíp sloužit tvým cílům. Ať už jde o rychlost vstřebatelnosti nebo čistotu složení.

Nebo rovnou sáhni po proteinu, co má všechno. 30 g na porci z 5 různejch zdrojů, díky kterým budeš ty i tvoje svaly sytý na několik hodin.

snack

Snack it protein

Díky komplexnímu složení si ho můžeš dát po tréninku, ráno nebo kdykoliv během dne. A 30 g v jedný dávce je fakt dost. Přitom ti díky trávicím enzymům neudělá v břiše bordel.

 

4 Fakt nechceš přijít o svaly

Ať už jsou tvoje hubnoucí plány jakékoliv, věř nám. Všechny tvoje orgány a svaly totiž pomáhají pálit kalorie jen tak – třeba v poloze ležmo u seriálu. A to sakra potřebuješ, i když se hýbeš. Téhle energii, které tělo potřebuje pro svoje fungování, se říká bazální metabolismus.

Hubnutí vlastně znamená jediné. Vydáš víc energie, než přijmeš – tzv. kalorický deficit. Jenže tělo se tomu po nějaké době začne bránit. Začne snižovat bazální metabolismus(7) a ty tak budeš muset postupně zmenšovat porce.

svaly
bilkoviny

Řešením je větší množství bílkovin

Protože orgánů se zbavuje těžko, zaměří se tělo na svaly. Pokusí se jich zbavit, a tak snížit svůj každodenní výdej energie. Zabráníš tomu hlavně tak, že budeš mít ve stravě dostatek bílkovin a v životě zase cvičení.(8)

Díky tomu ti zůstanou nejen svaly, ale taky stejné porce jídla. Protože tvůj bazální metabolismus nepoletí dolů.

Udrž si svaly díky kvalitním syrovátkovým proteinům

CFM není náhodné seskupení písmen, ale značí nejšetrnější metodu zpracování proteinu (křížová mikrofiltrace). Ideální pro svaly i chuťové pohárky!

 

5 Sečteno podtrženo

Se zvýšeným příjmem proteinů výrazně klesá riziko jo-jo efektu – až o 50 %.(9) Aby to fungovalo, musíš konzumovat minimálně 1,6 g bílkovin / 1 kg tělesné hmotnosti.

Chceš nabrat svaly nebo jsi fakt aktivní? Tak to musíš zamířit k denní dávce okolo 2,5 g / 1 kg.

Ideální pak je, aby byl nějaký zdroj bílkovin v každém jídle. 
hubnuti

Jednodušší už to ani být nemůže

Čistý syrovátkový koncentrát je lehce mléčný, skoro bez chuti. Po zamíchání do jídla ani nepoznáš, že tam je.

 

Protein není zázračný prášek na hubnutí. Protože nIc takového prostě neexistuje. Ale kvalitní a hlavně dostatečný příjem bílkovin ti může sakra pomoct.

Daniel Sosýn
Jednatel společnosti

Při studiu medicíny jsem zjistil, jak tělo funguje a co potřebuje. Jenže dostat do sebe sportovní výživu bolelo – hlavně teda moje chuťové pohárky. Proto jsem nakonec přestal hledat a začal tvořit. Aby stoprocentně fungovala i chutnala. Jako doktor a sportovec potvrzuju, že zdraví nemusí být utrpení. Naopak bychom si ho měli užívat.

Kam dál?

Metody zpracování proteinu jako základ jeho kvality

Proteinové přípravky jsou zpracovávány různými metodami, které určují i jejich výslednou kvalitu a cenu…

Jak a kdy dávkovat protein? Tajemství je v individualitě každého z nás

Objev, jak správně dávkovat protein v závislosti na tvé individuální potřebě a denním režimu. Poradíme ti, kdy nejlépe využiješ konkrétní druhy proteinu…




Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/#B16
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003193840800005X?via%3Dihub
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622156154#s0015
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12163658/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4263815/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718776/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23804562/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23446962/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14710168/
  • MUDr. Daniel Sosýn

    Jednatel společnosti

    Dan vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Je nadšencem do bojových sportů a fitness obecně. Sám si zažil ve fitku to trápení, které známe všichni - Trpíš nepoživatelné chutě proteinů jen proto, že do sebe chceš dostat trochu bílkovin. Proto se rozhodl založit Protein & Co. , protože věří, že i na sportovní výživu se člověk může těšit.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.