DOPRAVA ZDARMA při nákupu nad 2 500 Kč.

Probiotika - jak nám pomáhají?

 

 

Je skvělé, když máte pevnou vůli cvičit, když si najdete prostor pro přípravu kvalitního vyváženého jídla, samozřejmě i to, pokud užíváte cíleně vhodné doplňky stravy, ale pokud vám vaše tělo neslouží přesně tak, jak má, všechna snaha může přijít vniveč. Imunitní systém. Můžeme ho ovlivnit mnoha způsoby: zdravá životospráva, otužování, spánková hygiena, klid namísto stresu… Jak dál efektivně svůj imunitní systém podpořit? Musíme se vydat až do nitra sebe samých.

 

  

 

Proč je střevní mikroflóra tolik důležitá?

  

Střevní mikroflóra se stará o naši imunitu. Možná budete tedy překvapeni, že až 70 % lidského imunitního systému se nachází právě ve střevě. Jestliže máme zdravá střeva, pomáháme tělu bránit se proti rozmanitým nemocem. I těm obyčejným, jako jsou nachlazení, chřipka, průjem, zácpa, ale i proti alergiím a dalším autoimunitním onemocněním. Je třeba si uvědomit, že tyto zdánlivě běžné nepohodlnosti, jako průjem, nebo zácpa mohou být poslové do budoucna mnohem závažnějších onemocnění.

 

Dbejme proto na to, abychom si ve střevech udržovali „zdravé prostředí“. Tím totiž udržujeme zároveň zdravý i náš imunitní systém. Náročné tréninky vyčerpávají tělo, které je pak náchylnější k infekcím způsobenými viry nebo bakteriemi. Co tedy s tím?

 

PROBIOTIKA X PREBIOTIKA

 

 

 

 

Ve spojení se zdravím našeho zažívacího systému je v poslední době velmi rozšířený fakt, že mu prospívá užívání probiotik a prebiotik. Přestože jsou si oba názvy velice podobné, ve skutečnosti se  jedná o dva rozdílné pojmy. Společné mají to, že pro správné fungování našeho zažívání jsou probiotika i prebiotika naprosto nepostradatelná.

 

PROBIOTIKA jsou živé organismy, jsou bakteriemi  patřícími do skupiny bakterií mléčného kvašení žijících uvnitř našeho těla. Jejich působení nám poskytuje nám řadu zdravotních benefitů. Současně ale také zlepšují vstřebávání živin a pozitivně ovlivňují peristaltiku střev. S tím vším pak následně souvisí i celková lepší odolnost organismu. Jestliže jsou střeva osídlena stravným množstvím a typem bakterií, lze  za pomocí nich zároveň předcházet nejen respiračním onemocněním, ale i infekcím močového ústrojí, taktéž dochází ke zmírnění alergických i atopických projevů na kůži. V neposlední řadě vyvážený mikrobiom pomáhá taktéž příznivě při hubnutí.

 

Tyto „hodné bakterie“, pomáhají podporovat nejen imunitní funkce, ale zároveň zvyšují absorpci živin a pomáhají při syntéze klíčových neurotransmiterů a dalších sloučenin důležitých pro zdraví.

 

Probiotika mají dvojí funkci. První z nich, pasivní, zlepšují prostředí žaludku a střev spíše v krátkodobém horizontu, je tedy přínosné je užívat, když předpokládáme nějakou zátěž pro střeva . Ty druhé, aktivní, jsou naopak schopny výrazně ovlivňovat celé metabolické procesy v těle, nastavují imunitu, přisuzuje se jim schopnost rychlejšího hojení apod.

 

 

V čem nám pomáhá příjem probiotik?

  1. Podpora správné peristaltiky střev (proti nafouklému břichu, průjmu, zácpě,…)
  2. Stabilizace imunitního systému.
  3. Prevence proti respiračním chorobám.
  4. Zmírnění alergických projevů.
  5. Prevence rakoviny tlustého střeva.
  6. Zajišťují lepší vstřebávání živin.
  7. Zmírňují negativní dopady užívání antibiotik.
  8. Zlepšením zdraví střevní výstelky mohou probiotika snižovat systémový zánět a chránit před obezitou.

 

 

 

   

Kde se tahle probiotika berou?

 

Jak jsme již zmínili, jedná se o bakterie mléčného kvašení. Proto bychom měli zařadit každodenní konzumaci zakysaných mléčných výrobků jako jsou jogurty, sýry a kefírová mléka. Tyto potraviny nám ale kromě probiotik i nezbytný vápník.

V dnešní době je bohužel poměrně rozšířená alergie, intolerance mléčné bílkoviny nebo tělo nedokáže správně zpracovávat mléčný cukr – laktózu. V tomto případě je třeba přijímat probiotika z jiných zdrojů. Do jídelníčku je velmi přínosné zařadit zeleninu, která prošla procesem mléčného kvašení. Patří sem například zelí, okurky, nebo v poslední době tolik oblíbené pickles, což je zkvašená zelenina bohatá právě na probiotické bakterie. Kromě těchto možnosti jsou k dostání také doplňky stravy zakoupených v lékárně, kde se tyto bakterie nachází již v koncentrovanější formě.

 

 

Nejlepší zdroje zdraví prospěšných probiotik

 

  1. Kefír – fermentovaný mléčný výrobek s antibakteriálními a protiplísňovými účinky, obsahuje vitamín B12 a K, vápník, hořčík, esenciální aminokyseliny a cca 20 různých probiotických kmenů.
  2. Acidofilní mléko – kravské mléko, které je obohacené o probiotické kultury, obsahuje méně laktózy a je tedy lépe stravitelné. 
  3. Jogurty – tady pozor při výběru, přestože jsou jogurty hned po kefíru nejlepším a nejznámějším zdrojem kvalitních a užitečných probiotik z řady mléčných výrobků, je však nutné si vybrat si ten správný jogurt, který probiotika  obsahuje. Běžné jogurty o ně totiž kvůli procesu pasterizace přichází. 
  4. Kysané zelí – patří taktéž mezi kvašené potraviny bohaté na probiotika, podporují trávení , obnovují střevní mikroflóru, ovšem i zde musíme pečlivě hledat ty, které neprošly pasterizací. 
  5. Jablečný ocet – ten nejenže příznivě ovlivňuje naši mikroflóru, ale zároveň snižuje krevní tlak, cholesterol a brání infekcím.
  6. Nepasterizovaná ovčí bryndza –  jedinečný přírodní zdroj probiotik obsahující až 30 % probiotických kultur.
  7. Kimchi / kvašená zelenina –  rozmanité pickles se se připravují z různých druhů kvašené a nakládané zeleniny s účinkem podobným, jako má právě kvašené zelí.
  8. Kombucha – jedná se fermentovaný čaj, ten vzniká přidáním specifických kmenů bakterií, cukru a kvasinek do zeleného nebo černého čaje, a nechává se kvasit.
  9. Tempeh – fermentovaný produkt ze sójových bobů, výhodou procesu fermentace snižování  kyseliny fytové, která má jinak negativní vliv na vstřebávání důležitých minerálů.

  10. Miso – tradiční japonské koření, které se vyrábí za pomocí fermentování hnědé rýže, ječmene nebo sójových bobů s ušlechtilou houbou koji a dalo za vznik názvu stejnojmenné oblíbené polévky.

 

 

 

 

 

Nejčastější druhy probiotik

 

Laktobacily

Lactobacillus  je rozsáhlý rod mikroorganismů kolonizující zažívací trakt a močové cesty člověka. Je ale možné je rovněž nalézt  i u rostlin, v půdě a mnoha typech potravin. Jedná se o bakterie, z nichž většina produkuje kyselinu mléčnou. Ta mimo jiné likviduje některé jiné patogenní mikroorganismy v daném prostředí.

       Kdy užívat laktobacily?

  • Syndrom dráždivého tračníku.
  • Dětské koliky.
  • Obezita.
  • Lymská borelióza.
  • Nesnášenlivost laktózy – zmírňují projevy.
  • Vaginální záněty.
  • Infekce močových cest.
  • Respirační infekce u dětí.

 

Bifidobaterie

Bifidobakterie patří mezi první mikroby, které kolonizují lidský gastrointestinální trakt a mají pozitivní účinky na jeho zdraví. Právě díky svému pozitivnímu účinku  jsou přidávány do některých  potravin, u většiny fermentovaných se vyskytují běžně. Jednou z hlavních funkcí je také  trávení vlákniny a komplexních sacharidů, jejichž trávení by pro tělo bylo jinak velmi obtížné. 

       Kdy užívat Bifidobakterie?

  • Průjem způsobený rotaviry
  • Průjem způsobený užíváním antibiotik
  • Zácpa

 

 

Bacillus

Předností tohoto rodu bakterií  spočívá v tom, že mají  dobrou schopnost přežít prostředí žaludečních kyselin a dostat se v hojném počtu do střev.  V hojném počtu je obsažen ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí nebo jogurt.

       Kdy užívat Bacillus?

  • Syndrom dráždivého tračníku
  • Revmatoidní artritida
  • Nadýmání
  • Zácpa

 

 

 PREBIOTIKA

Aby se probiotikům v našem zažívacím systému pěkně dařilo a rostly, množily se,  je nezbytné je nakrmit. Nejvhodnější potravou jsou právě takzvaná prebiotikaPrebiotika ve střevech vlastně vytváří podmínky vhodné pro růst, přežití a aktivitu všech zdraví prospěšných bakterií – probiotik. Jedná se o nestravitelné sacharidy, které procházejí naším trávicím ústrojím beze změny. Využívány jsou „přátelskými“ bakteriemi ve střevě, a to jako zdroj energie - podporují jejich růst. Napomáhají s trávením tak, že pomáhají střevním bakteriím produkovat živiny a zvyšují produkci některých vitamínů.  Díky tomu může náš trávicí systém (ale i celý organismus) lépe fungovat.

 

Do ledničky nebo do lékárny?

 

Probiotické i prebiotické kultury je velmi důležité přijímat pravidelně díky vhodným potravinám. Jestliže ovšem dojde k narušení střevní mikroflóry, pouhá úprava jídelníčku stačit nemusí. V tomto případě přistupujeme k volbě probiotických preparátů, které vašim střevům dodají velké množství prospěšných bakterií. Výrobci nabízí kapky, tablety, kapsle, prášky atd. 

Probiotika všichni skloňujeme hlavně tehdy, když nám lékař předepíše antibiotika. Ta totiž dokážou rozhodit střevní činnost k nepoznání. Pokusme se ale střevní mikrobiom udržovat v rovnováze permanentně. Ať už volbou pestré stravy obsahující rozmanitá probiotika nebo vhodnými doplňky. Imunita se vám odvděčí třeba právě tím, že k lékaři vůbec nebudete díky pevnému zdraví docházet. 

  • MUDr. Daniel Sosýn

    Jednatel společnosti

    Dan vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Je nadšencem do bojových sportů a fitness obecně. Sám si zažil ve fitku to trápení, které známe všichni - Trpíš nepoživatelné chutě proteinů jen proto, že do sebe chceš dostat trochu bílkovin. Proto se rozhodl založit Protein & Co. , protože věří, že i na sportovní výživu se člověk může těšit.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.