Při objednávce nad 1600 Kč doprava zdarma!

Léto zdravě a chutně II: 7 skvělých grilovacích tipů pro vegetariány

 

 

Nejste zrovna masožravec, nebo chcete jen lehčí variantu a vyzkoušet něco nového? Není nezbytné, aby se letní grilování neslo pouze v duchu šťavnatých steaků, domácích burgerů, grilovaných žebírek nebo kvalitních klobásek. Na grilu můžete zkusit připravit mnoho jiných potravin, na kterých si jistě pochutnáte. Oblíbenou bývá grilovaná zelenina, nejrůznější druhy sýrů, veganské náhražky masa, ale třeba i ovoce. Všechny tyto dobroty ocení i milovníci masa, jde jen o správnou přípravu, vhodné koření a můžete servírovat delikatesy.

 

Tentokrát jsme pro vás připravili 7 skvělých tipů pro vegetariány, na kterých si zaručeně pochutnáte.

 

1. Tofu

Tofu je díky nízkému obsahu kalorií velmi oblíbenou variantou sojových produktů. Obsahuje navíc velké množství železa, vápníku a hořčíku. Výhodou tofu je rovněž to, že neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol jako právě maso živočišné. A tak je pro zdraví mnohem vhodnější. Naopak obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.

 

Příprava tofu je nenáročná a rychlá, což jistě každý kuchař ocení. Koupit dnes můžete různé druhy: uzené, s bylinkami, marinované,… ale na gril zkuste přírodní, které si můžete samo ochutit dle libosti. Stačí olej, sůl, pepř, česnek, čerstvé bylinky.

 

Grilovat můžete tenké plátky nebo vytvořit tofu špízy s paprikou, rajčátky, cuketou cibulí a další oblíbenou zeleninou.

  

 

 

 2. Burgry s náhražkou masa

Pokud milujete šťavnaté burgery se skvělým dipem, opečenou cibulkou a rozteklým sýrem, nemusíte se jich vzdávat ani pokud zrovna neholdujete mletému masu. Do dvou opečených housek můžete přidat různé varianty náhražek masa.

Robi maso, seitan, sojové maso, … Všechny tyto varianty lze vhodně ochutit a připravit tak, abyste si na hamburgeru pochutnali. Robi maso se vyrábí ze směsi rostlinných obilných bílkovin, včetně rýžové bílkoviny, pšeničných klíčků a červené řepy. Na rozdíl od masa neobsahuje tuk, cholesterol a má nízký obsah sacharidů. Seitan je alternativa masa vyráběná z pšeničného lepku. Je bohatý na bílkoviny a má nízký podíl tuku.

 

 

 

 3. Halloumi

Halloumi se poslední sezónu těší velké oblibě. Jedná se o kyperský sýr, který se vyrábí z kravského a ovčího mléka. Svou strukturou je přímo stvořený na gril, jelikož se ani při tepelné úpravě nebude roztékat. Typické je pro něj vrzání mezi zuby a výborná chuť. Je charakteristický svou polotvrdou konzistencí a mírně slanou chutí.  A jak si halloumi připravit? Způsobů je spousta.

Nejsnazším je grilovat přímo plátky halloumi do té doby, než získají zlatavou barvu, skvělý bude i součástí špízu nebo ogrilovaný jako ozdoba v salátu. Pro svou neutrální chuť je vynikající i se sladší zálivkou nebo ovocným čatný.

 

 

 

 

 

4. Zelenina

Lehčí bezmasá grilovačka se jistě neobejde bez zeleniny. Zelenina nemusí být pouze přílohou, ale dá se z ní vykouzlit plnohodnotný pokrm, po kterém se budete olizovat až za ušima. Pokud víte, jak na ni, zůstane lahodně křupavá a uchová si všechny důležité vitamíny.

Ne všechny druhy zeleniny jsou na gril vhodné. Nikdy nešlápnete vedle, když sáhnete po rajčatech, žampionech, paprice, cuketách, lilku, cibuli. Zkuste také méně obvyklé druhy zeleniny, které se tak často negrilují, ale mají skvělou chuť: kukuřičné klasy, brambory či batáty, kukuřici, fazolové lusky, patisony, celer, mrkev, kedlubny či chřest.

Nezapomeňte, že jakmile zeleninu osolíte, začne pouštět vodu. Můžete ji lehce dochutit směsí koření bez soli nebo do oleje přidejte česnek či bylinky, jako je například tymián, rozmarýn. Finální dochucení přijde až po sundání z grilu. S kořením to však nepřehánějte. Bohatě postačí čerstvě namletý barevný pepř, hrubozrnná sůl, citrón.

 

Spíše si vyhrajte s nejrůznějšími dipy, do kterých můžete kousky zeleniny namáčet. Zeleninu můžete také zakápnout panenským olivovým olejem, který pomáhá vstřebávání všech prospěšných látek do těla. Nezapomeňte, že zelenina na grilu nemůže být příliš dlouho, aby se nespálila, použijte raději grilovací misky a tácky nebo pánev na grilování, zeleninu napíchejte na jehlu a tu zabalte do alobalu.

 

 

5. Tempeh

 

Tempeh je oblíbený produkt vyráběný ze sóji. Jeho benefitem je výroba pomocí fermentace. V tempehu jsou sójové boby zastoupeny v celistvém tvaru a právě díky fermentaci prorostlé ušlechtilou plísní (například podobně jako u hermelínu) se znásobuje zastoupení vitamínů především řady B a je považovaný mezi sójovými výrobky za ten nejstravitelnější. Jde o skvělý zdroj bílkovin a probiotik.

 

 

 6. Žampiony

Nezbytností při bezmasém grilování jsou bezesporu žampiony. Žampiony portobello jsou také skvělou náhradou masa.

Jsou velmi bohaté na esenciální vitamíny a minerály, mají nízký obsah kalorií, hodně vlákniny a obsahují množství prospěšných látek, které ničí volné radikály. Můžete zvolit klasické nebo portobello. Jejich příprava je tak snadná a doplněním například o plísňový sýr vytvoříte výživné plnohodnotné jídlo. Stačí je potřít olivovým olejem, posolit, naplnit oblíbenou směsí sýrů  (feta, niva, parmezán) a ugrilovat.  V kreativitě se meze nekladou, zkuste použít třeba i stroužky česneku nebo bylinky jako rozmarýn nebo bazalku.

 

  

 

7. Grilované ovoce – sladká tečka pro mlsné jazýčky

Ve chvíli, kdy z talířů mizí maso, zelenina a grilované sýry, přichází chuť na něco sladkého. Ani v tuto chvíli však gril nevypínejte či nehaste.

Naložte gril ovocem. Ano, ovocem. Naservírujte delikátní sladkou tečku. Ovoce je skvělé připravit třeba jako špíz. Posypat trochou třtinového cukru, který při grilování lahodně zkaramelizuje. Stejně tak půlměsíčky jablek zasypané cukrem se skořicí rozvášní vaše chuťové pohárky. Odvážnější mohou v grilovací pánvi vyzkoušet flambování banánů nebo ananasu.

 

Zkušenosti s Protein&Co.

Od profíků přes trenéry, až po rekreační sportovce

  • MUDr. Daniel Sosýn

    Jednatel společnosti

    Dan vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Je nadšencem do bojových sportů a fitness obecně. Sám si zažil ve fitku to trápení, které známe všichni - Trpíš nepoživatelné chutě proteinů jen proto, že do sebe chceš dostat trochu bílkovin. Proto se rozhodl založit Protein&Co. , protože věří, že i na sportovní výživu se člověk může těšit.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.