Při objednávce nad 1900 Kč doprava zdarma! Zakázky odbavujeme do 48 hodin.

Kdo maže ten jede! Jak Omega-3 kyseliny kouzlí s lidským zdravím

 12328

Omega 3 mastné kyseliny jsou polynenasycené kyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit. Nalezneme je v membránách buněk, velmi bohaté jsou na omega mastné kyseliny buňky šedé kůry mozkové. Existují 3 typy kyselin, které člověk potřebuje pro správnou funkci svého těla jsou to kyselina α-linolenová(ALA), kyselina eikosapentaenová(EPA) a kyselina docosahexaenová(DHA) .

ALA je nejčastěji rostlinného původu, můžete ji najít třeba v oříšcích. Výborným zdrojem ALA jsou chia a lněná semínka. Naproti tomu EPA a DHA naleznete hlavně v rybím tuku. Za zmínku stojí, že dobrým zdrojem EPA a DHA je také chlorella, takže pokud nejste fanoušci masa a ryb a volíte veganskou nebo vegetariánskou stravu, doporučujeme právě tuto řasu.

 

V čem jsou vlastně omega 3 kyseliny tak prospěšné? Vypsali jsme Vám několik vědecky podložených faktů, proč by každý jídelníček měl obsahovat omega 3 mastné kyseliny.

 

  1. Chrání proti rakovině

    Podle lékařské studie provedené v roce 2019 bylo prokázáno, že příjem omega-3 mastných kyselin má ochranný efekt proti rakovině prsu. (1)

     

  2. Chrání proti srdeční zástavě a snižují krevní tlak

    Je prokázáno, že omega-3 mohou snižovat tlak(2) a riziko náhlé srdeční zástavy.(3) Navíc umí snížit množství triglyceridů v krvi (4)

     

  3. Působí protizánětlivě

    Omega-3 mastné kyseliny potlačují záněty v těle(5, 6), které jsou spojeny například s cukrovkou a infarktem.

     

  4. Budete šťastnější

    Existují důkazy o tom, že omega 3 mastné kyseliny mohou pomáhat v léčbě deprese a bipolární poruchy(7) a navíc si toho budete na stará kolena i více pamatovat.(8)

     

Další z mnohých pozitivních vlastností omega 3 mastných kyselin je například léčba ADHD(9) nebo úleva od symptomů revmatické artritidy(10.), nebo role v léčbě ledvinných onemocnění. (11.)

 

Bohužel, české stravování má velký nedostatek omega 3 mastných kyselin. Nemáme vlastní mořské ryby a potraviny jako chia semínka si k nám našly cestu teprv v nedávných letech. Proto nám nezbývá, než omega 3 doplňovat ve formě suplementů, jako jsou například tobolky s rybím tukem. U nás je najdete "ZDE"

 

 

 

 

Zdroje:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30803190

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054797/

3.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567568813700059?via%3Dihub

4.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.11.2828

5.https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1007/s11745-013-3774-6

6.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.11.2828

7.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533611411306

8.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019745801100546X?via%3Dihub

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625948/

10.https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/influence-of-marine-n3-polyunsaturated-fatty-acids-on-immune-function-and-a-systematic-review-of-their-effects-on-clinical-outcomes-in-rheumatoid-arthritis/0F3DAA86B29B4D942B8381AA3F599D17

11.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30803749