DOPRAVA ZDARMA při nákupu nad 2 500 Kč.

Kdo maže ten jede! Jak omega-3 kyseliny kouzlí s lidským zdravím

 12328

 

Omega-3 mastné kyseliny jsou polynenasycené kyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit. Nalezneme je v membránách buněk, velmi bohaté jsou na omega mastné kyseliny buňky šedé kůry mozkové. Existují 3 typy kyselin, které člověk potřebuje pro správnou funkci svého těla – kyselina α-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina docosahexaenová (DHA). .

ALA je nejčastěji rostlinného původu, můžete ji najít třeba v oříškách. Výborným zdrojem ALA jsou chia a lněná semínka. Naproti tomu EPA a DHA naleznete hlavně v rybím tuku. Za zmínku stojí, že dobrým zdrojem EPA a DHA je také chlorella, takže pokud nejste fanoušci masa a ryb a volíte veganskou nebo vegetariánskou stravu, doporučujeme právě tuto řasu.

 

V čem jsou vlastně omega-3 kyseliny tak prospěšné? Vypsali jsme vám několik vědecky podložených faktů, proč by každý jídelníček měl obsahovat omega-3 mastné kyseliny.

 

  1. Chrání proti rakovině

    Podle lékařské studie provedené v roce 2019 bylo prokázáno, že příjem omega-3 mastných kyselin má ochranný efekt proti rakovině prsu [1].

     

  2. Chrání proti srdeční zástavě a snižují krevní tlak

    Je prokázáno, že omega-3 mohou snižovat tlak [2] a riziko náhlé srdeční zástavy [3]. Navíc umí snížit množství triglyceridů v krvi [4].

     

  3. Působí protizánětlivě

    Omega-3 mastné kyseliny potlačují záněty v těle [5] [6], které jsou spojeny například s cukrovkou a infarktem.

     

  4. Budete šťastnější

    Existují důkazy o tom, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomáhat při léčbě deprese a bipolární poruchy [7] a navíc si toho budete na stará kolena i více pamatovat [8].

     

Další z mnohých pozitivních vlastností omega-3 mastných kyselin je například léčba ADHD [9], úleva od symptomů revmatické artritidy [10] nebo jejich kladná role v léčbě ledvinných onemocnění [11]. 

 

Bohužel české stravování má velký nedostatek omega-3 mastných kyselin. Nemáme vlastní mořské ryby a potraviny jako chia semínka si k nám našly cestu teprve v nedávných letech. Proto nám nezbývá, než omega-3 doplňovat ve formě suplementů, jako jsou například tobolky s rybím tukem. U nás je najdete "ZDE"

 

 

Zdroje:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30803190

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054797/

3.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567568813700059?via%3Dihub

4.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.11.2828

5.https://aocs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1007/s11745-013-3774-6

6.https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3810/pgm.2014.11.2828

7.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533611411306

8.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019745801100546X?via%3Dihub

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625948/

10.https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/influence-of-marine-n3-polyunsaturated-fatty-acids-on-immune-function-and-a-systematic-review-of-their-effects-on-clinical-outcomes-in-rheumatoid-arthritis/0F3DAA86B29B4D942B8381AA3F599D17

11.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30803749

 

 

 

 

 

  • MUDr. Daniel Sosýn

    Jednatel společnosti

    Dan vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého. Je nadšencem do bojových sportů a fitness obecně. Sám si zažil ve fitku to trápení, které známe všichni - Trpíš nepoživatelné chutě proteinů jen proto, že do sebe chceš dostat trochu bílkovin. Proto se rozhodl založit Protein & Co. , protože věří, že i na sportovní výživu se člověk může těšit.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.