Psyllium je vláknina získaná ze semen jitrocele indického. Vláknina by měla být důležitou součástí našeho jídelníčku, díky ní je totiž zajištěna bezproblémová činnost střev, pomáhá se zažívacími potížemi, jako je např. zácpa či nadýmání. Někdo má vlákniny ve stravě více, jiný méně, každopádně není vůbec marné si přizvat pomocníka právě ve formě psyllia.
Psyllium je zvláštní rostlinka, jež má nenápadné květy a drobné lístky, na kterých roste jemné chmýří. Nejvíce se vyskytuje v Indii, ale pěstuje se i v Pákistánu, Iráku a také Austrálii. Během sklizně se pak z jitrocele získávají vyčištěné obaly semen. Tyto obaly jsou ideálním přírodním zdrojem potřebné rozpustné vlákniny.
Tento druh vlákniny umí vstřebávat vodu a to tím způsobem, že jí na sebe naváže, následně zvětší objem a my máme větší pocit sytosti. Psyllium uvnitř těla bobtná a dokáže regulovat nejen trávení tuků a cukrů, ale poslouží jako živina mikrobiální flóry v trávicím traktu.
V podstatě funguje jako prebiotikum, čistí trávicí soustavu, reguluje vyprazdňování, zbavuje tělo nežádoucích odpadních látek a toxinů. Psyllium je čistě přírodní, nejsou v něm obsaženy žádné chemické látky a není návykové.
Psyllium:
- pomocník při potížích se zažíváním,
- zajišťuje optimální mikrobiální prostředí v trávicím traktu,
- čistí střeva.
Složení: Jitrocel indický (Psyllium, Plantago ovata, rozemleté osemení) – 100 %
Země původu: Indie
Nutriční hodnoty na 100 g: energie 673 kJ / 162 kcal, tuky 0 g, sacharidy 4 g, bílkoviny 2 g, vláknina 84 g
Použití: Jednorázová dávka činí 10 g (2 kávové lžičky) 1–2× denně. Psyllium užívejte nejlépe 30 minut před nebo po jídle.
Upozornění: Neslouží jako náhrada pestré stravy. Skladujte v suchu mimo přímé sluneční záření při teplotách 4–25 °C. Nevystavujte mrazu. Skladujte mimo dosah dětí. Nevhodné pro děti. Spotřebujte do data minimální trvanlivosti uvedeného na obalu, nebo do 6 měsíců po otevření. Výrobce neručí za škody vzniklé nesprávným použitím.